Cu Lupa prin Oras

O mai veche privire prin lupă, dar la fel de valabilă şi azi …

Leave a comment

 

În vacanţă, responsabilitatea pleacă … în vacanţă!

Întotdeauna m-a uimit iresponsabilitatea unor oameni vizavi de copiii lor, mai ales când aceasta era ridicată la rang de iubire. Întotdeauna m-a indignat mai mult lipsa de o minimă inteligenţă decât neglijenţa sau nepăsarea. Să susţii că-ţi iubeşti copilul mai presus de propria viaţă şi în acelaşi timp să iei cele mai proaste decizii posibile, decizii care îi vor afecta în mod negativ dezvoltarea ulterioară, e o atitudine de-a dreptul criminală!

Întotdeauna m-a indignat relaxarea regulilor pe care o adoptă unii părinţi în vacanţă. Ca şi cum vacanţa ar fi o perioadă ruptă din realitate, în care ai voie să faci orice, oricum, oriunde. Ca în sărbătorile închinate lui Dyonisos din antichitate, în timpul cărora orice orgie era permisă, fiind sub acoperământul „zeului”.

Întotdeauna m-a uimit naivitatea fără sentimente de vinovăţie a unor părinţii care se întreabă sincer oare de unde au învăţat copiii lor cutare cuvânt/să fumeze/să fure, etc. în condiţiile în care ei înşişi sunt ambasadorii mai sus numitelor apucături.

În vacanţă la Sighişoara, cu ocazia festivalului medieval, aşteptam începerea unuia dintre multele concerte în aer liber. De data asta era un concert folk, cu mai mulţi interpreţi ai genului.

În jurul meu, pe lângă obişnuiţii adolescenţi gălăgioşi şi grupurile de studenţi, şi câteva familii cu copii cu tot. Ora târzie, căderea serii şi senzaţia de încălcare a regulilor obişnuite îi făcea pe copii parcă mai neastâmpăraţi şi mai activi decât de obicei.

În sfârşit, începe concertul. Cântece despre natură, despre copaci cu flori, despre iubiri şi săruturi în parc, despre timpul necruţător … temele obişnuite ale genului. Până la un anumit cântăreţ şi al său „Mama lor la toţi”, un cântec care se voia un atac la adresa autorităţilor statului, un cântec-manifest. Nimic rău până aici, înjurătura din refren e acceptabilă, zic eu, pentru urechile copiilor de azi, care aud lucruri mult mai „hard” în curtea şcolii şi în familie.

Necazul începe când artistul nu se mai mulţumeşte să-şi strige nemulţumirea prin cântec, ci o demonstrează şi prin gestică, prin ridicarea degetului mijlociu al mâinii. În contextul în care ne aflam gestul lui mi s-ar fi părut cel mult o încercare uşor puerilă de a atrage publicul adolescentin, dacă nu mi-ar fi atras atenţia altceva.

Copiii din jurul meu erau în extaz; au învăţat imediat versurile şi cântau alături de artist. Mamele lor erau la câţiva paşi şi-şi priveau zâmbind cu devoţiune odraslele. La început, copiii tot trăgeau cu ochiul spre zona mamelor, apoi au început să prindă curaj şi au copiat gestul artistului. Mai întâi timid, cu ochii către mame. Acestea zâmbeau în continuare cu aceeaşi devoţiune pe faţă şi, departe de a-şi atenţiona copiii cu privire la gestul respectiv, au început să râdă vesele, aproape încântate de „drăgălăşenia” odraslelor. Copiilor atât le-a trebuit. S-au dezlănţuit cu o frenezie şi un entuziasm egalabil doar de cel al minerilor care au ameninţat Bucureştiul în anii ’90.

M-am întristat, pentru că situaţia era oarecum asemănătoare cu cea a părinţilor care-şi învaţă copiii de 2-3 ani cuvinte murdare, al căror sens aceştia încă nu-l înţeleg, doar din plăcerea perversă de se distra pe seama inocenţei copiilor. De a vedea cum arată mizeria pe buzele trandafirului.

Copiii de la Sighişoara şi mamele lor mi-au amintit de o vecină cu un vocabular mai mult decât colorat (birjăresc ar fi puţin spus), pe care nu se sfia să-l folosească cu nonşalanţă în prezenţa propriilor ei copii. La un moment dat, mi-a spus cu o naivitate aproape imposibilă că nu ştie cu cine seamănă copiii ei atât de „slobozi la gură”.

Cum spuneam, întotdeauna m-a uimit …

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s