Cu Lupa prin Oras

Eminescu şi profa de română

Leave a comment

Dac-aş fi profă de română, le-aş interzice elevilor mei culegerile de comentarii ale mai învăţaţilor într-ale literaturii. Le-aş da teste numai cu poezii la prima vedere. Le-aş spune că e OK să întrebi ” De unde ştim noi că autorul a vrut să spună cutare lucru, când autorul e de mult praf de stele?” I-aş lăsa să se mire cu voce tare şi cu argumente de atitudinea ciobănaşului mioritic, care e un pesimist fatalist din moment ce mai întâi îşi face testamentul şi apoi caută soluţii (dacă le caută şi pe acelea, căci Mioriţa se termină înainte să ajungă la ele).
Şi, mai ales, le-aş interzice elevilor mei să înceapă orice comentariu al vreunei opere eminesciene cu  sforăitoarele “definiţii” ale poetului: Mihai Eminescu este “cel mai mare”, “Poetul Naţional”, “Luceafărul”, “poetul nepereche” şi altele care or mai fi. Să-l numească singuri cum i se pare fiecăruia mai potrivit. De acolo începe învăţarea.

Şi abia aş aştepta să mă întrebe “Ce-a făcut Eminescu atât de important în viaţă, în afară de a mâzgăli poezele pe hârtie?”, ca să le răspund pe limba lor, limba generaţiei care la naştere a cazut direct pe o tastatură de computer: Până la Eminescu limba română era ca un computer nou, frumos, mirosind a plastic, dar cu un hard de 40, care scârţâie din toate şuruburile când vrei o metaforă mai complicată şi aştepţi o oră să se nască o pagină; Eminescu a transformat-o în laptop, a schimbat discheta cu un CD-RW şi i-a pus si modem de internet.
Iar la sfârşitul anului sau al  ciclului de studiu, în faţa unor examene importante, le-aş spune elevilor mei: “Aţi învăţat că aveţi dreptul la propriile voastre cuvinte, aţi învăţat ce n-o să vă poată lua nimeni niciodată. Acum haideţi să vă arăt cum se face un comentariu cu care să luaţi examenul de capacitate/bac-ul”. Pentru că încă aşa funcţionează sistemul nostru de învăţământ.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s