Cu Lupa prin Oras

Cu lupa prin programul tv

3 Comments

Multe persoane, dintre cele care-şi cumpără ghiduri tv, se plâng ca nu au la ce să se uite la televizor. Si că se difuzează numai porcării. Dacă le întrebi ce emisiune/film au urmărit ultima dată, probabilitatea să auzi cuvintele “măruţă, crime, show-biz, asistente” e de la 90% în sus. Telecomanda si existenta respectivelor ghiduri tv ar trebui să le trezească respectivelor persoane epifania libertăţii de alegere. Dacă tot plăteşti cablul cu o ofertă de x,y,z canale, ce-ar fi să verifici ce “se dă” pe-acolo. Nu mai trăim în perioada loialităţii forţate faţă de un anumit post, nu ne mai limitează nimeni accesul la informaţie, nu mai putem folosi scuza “nu e nimic bun”. Şi nu ne oferă nimeni o primă de “telespectator fidel” dacă stăm numia pe pro tv ( sau orice alte canal vizionat berbeceşte, fără a lua în considerare alternativele).

O altă categorie de persoane, intelectuali fini, să ne-nţelegem, au plâns la înmormântare lui TVR Cultural. Vai, a murit cultura, ce ne facem, de-acum încolo nu vom mai folosi televizorul decât ca bibelou! Evident, faptul că majoritatea evita tvr culturalul din motive de strepezeală a creierului le oferea mai sus amintiţilor intelectuali iluzia unei superiorităţi şi a calităţii de elită. Un fel de “chiorul e rege în ţara orbilor”(nicio aluzie politică, deşi se potriveşte).
Adevărul este că TVRCultural avea puţini spectatori şi în condiţţile crizei actuale reprezenta o scurgere financiară. Bineînţeles că nu-mi pare bine că s-a închis, dar mă bucur de soluţia găsită: multe dintre proiectele existente pe vechiul TVRCultural s-au mutat pe TVR2, unde, zic eu, au o mai mare şansă de a fi văzute şi îndrăgite şi de alte persoane, altfel nevizitatoare ale Culturalului.

Ce-am găsit eu interesant de urmărit la o simplă căutare într-un gid tv (există şi situri care oferă posibilitatea de a vizualiza proramul tv al fiecărei zile, prin urmare nu e necesar să cumpăraţi neapărat un ghid tv pe hârtie):

* o emisiune care se difuza acum câţiva ani pe TVR Cultural, realizată de regizorul Laurenţiu Damian, “Despre documentar, încă ceva în plus“, în fiecare joi noaptea, de la ora 23:50, pe TVR2. Evident, o emisiune despre filme documentare. Formatul e structurat în interviu cu un regizor de film documentar şi difuzarea unor documentare sub semnătura regizorului invitat. e posibil ca numele emisiunii să fie inspirat de cartea pe care Laurenţiu Damian a publicat-o în 2003, la editura Tehnică :).

Dincolo de pasiunea mea pentru acest gen de filme, s-ar putea ca şi cei care nu cunosc genul să aibă câte o surpriză plăcută. Filmele prezentate sunt destul de vechi, din generaţia care a ridicat faima studioului Sahia. Nu se încadrează în tiparul Discovery, cu care românii asociază azi ideea de documentar; unele sunt filme de imagine, altele de montaj, unele sunt filme-eseu sau potret. Unde altundeva mai găsiţi aşa ceva azi?

* un film documentar (iarăşi, bineînţele :D) semnat de Cornel Mihalache, “Blestemul lui Brâncuşi”,  partea a II-a, astăzi, 30 martie, de la ora 19:00 şi în reluare noaptea de la 1:10, tot pe TVR2. Prima parte, difuzată săptămâna trecută, a stârnit controversă în jurul subiectului: aducerea sau nu a osemintelor lui Brâncuşi în ţară. Filmul nu este realizat într-o notă obiectivă, el exprimă opinia realizatorului în legătură cu demersurile iniţiate în acest sens. Vă las pe voi să descoperiţi ce şi cum, însoţiţi de finalul primei părţi :

“Avem şi noi Prometeul nostru şi vulturii îi mănâncă în fiecare zi ficatul. Iartă-ne, nene Costache, că nu ştim ce ne-ai lăsat tu aici.”

Enjoy!

 

Advertisements

3 thoughts on “Cu lupa prin programul tv

  1. mother of one of Jen’s closest friends did a nice write up/photo blog of the day: Gerow and Nick’s Wedding. The rain held out until the end of the outdoor festivities occurred.  The night involved me

  2. More people incarcerated despite falling crime rates.Man continues to work out and avoid junk food in spite of his increasing health.Woman continues to treat men with respect and good humor even though she has recently received several marriage proposals.Cat continues to stay inside at night despite having not been bitten by a dog in the past three months.Left-wing journalists continue to lie and dissemble despite controlling world.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s